Prijzengeld grauwe kiekendief besteed aan satellietzenders

De Werkgroep Grauwe Kiekendief, die eind vorig jaar een cheque van 15.000 euro won bij de verkiezing 'De soort van Groningen', gaat het geldbedrag besteden aan satellietzenders waarmee de vogelsoort gevolgd kan worden. De zenders onthullen in welk(e) land(en) in Afrika de Groninger grauwe kiekendieven overwinteren en langs welke route ze hun 5.000 kilometer lange trektocht afleggen.

Soort van Groningen

De grauwe kiekendief werd uit tien planten- en diersoorten verkozen tot 'De soort van Groningen'. De verkiezing was bedoeld om Groningers - vooral kinderen - kennis te laten maken met planten en dieren. Voorafgaand aan de verkiezing had een aantal basisscholen in onze provincie een speciaal lespakket gevolgd over de tien soorten. Tijdens de finalebijeenkomst in het provinciehuis gaven leerlingen van elke deelnemende school een presentatie over een van de soorten. Voor de grauwe kiekendief deed basisschool Noorderbreedte uit Delfzijl dat, samen met de gelijknamige werkgroep, die de nesten van de vogels beschermt en onderzoek doet naar hun leefwijze. Als ambassadeur van de winnende soort kreeg de werkgroep een geldbedrag van 15.000 euro. De betrokken school krijgt een excursie door het leefgebied.

Zenders

De grauwe kiekendieven zijn inmiddels weer terug in hun broedgebied in de graanakkers in Groningen. Zij hebben overwinterd in Afrika, ten zuiden van de Sahara. In welk land zij precies overwinterden is tot nu toe onbekend, maar dat gaat veranderen met de aangeschafte zenders. Rond de zomer krijgt een paar grauwe kiekendieven dat hier in Groningen broedt, een zender om. Bij het aanbrengen van de zenders zijn de kinderen van basisschool Noorderbreedte aanwezig.

Oost-Groningen

De Oost-Groninger akkergebieden vormen het bolwerk van de grauwe kiekendief. Driekwart van de Nederlandse populatie broedt in de provincie Groningen. Grauwe kiekendieven maken hun nest op de grond in graanakkers of in luzerne. Omdat deze nesten kwetsbaar zijn voor roofvijanden en landbouwactiviteiten, worden ze beschermd door de werkgroep, zodat de jonge kiekendieven veilig kunnen opgroeien.