'Passage over Groningen in Troonrede roept op tot concrete daden'

"De Groningen-passage in de Troonrede roept op tot concrete daden", laat commissaris van de Koning René Paas in een eerste reactie weten. "Het is belangrijk dat die voor wat betreft het schadeherstel, de veiligheid en het perspectief voor Groningen, snel volgen." De aardbevingsproblematiek kwam voor het vierde achtereenvolgende jaar voorbij in de Troonrede.

Gaswinning in Troonrede

Koning Willem-Alexander over het gaswinningsdossier:"De urgentie van de energietransitie is alleen maar groter geworden na het besluit om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen naar nul. Met dit besluit wil de regering recht doen aan de inwoners van het aardbevingsgebied. Natuurlijk zijn hiermee niet ineens alle problemen opgelost. Daarom zet de regering concrete vervolgstappen om de schade te vergoeden en de regionale economie te versterken."

Prinsjesdagontbijt

Het college van Gedeputeerde Staten kwam traditiegetrouw voorafgaand aan de Troonrede bijeen met de colleges van de provincies Drenthe en Fryslân. In Escher het Paleis in Den Haag spraken de provinciebestuurders tijdens het 'Prinsjesdagonbijt' met noordelijke Tweede Kamerleden. Het evenement werd dit jaar georganiseerd door de provincie Fryslân.