Opening fototentoonstelling Jur Bosboom op 12 juli in provinciehuis

Op donderdag 12 juli 2012 om 16.30 uur vindt de opening plaats van een fototentoonstelling van Jur Bosboom in het Atrium van het provinciehuis, Martinikerkhof 12 in Groningen. De expositie is tot eind augustus te bezichtigen. Er zijn foto’s te zien van plekken die Bosboom vroeger heeft gefotografeerd en foto’s die fotograaf Alex Wiersma onlangs op dezelfde plek heeft gemaakt. Van 1973 tot 2008 werkte Bosboom als fotograaf bij de provincie Groningen. Gerrit Vlasma, stagiair bij het Grafisch Centrum van de provincie, heeft deze expositie in opdracht van de Kunstcommissie provincie Groningen samengesteld.

Jur Bosboom

Jur Bosboom kwam op 1 maart 1966 in dienst van de provincie Groningen. Hij maakte fotorapportages, onder andere voor verzekeringswerk, zoals foto’s van grondsaneringen. Ook fotografeerde hij bij officiële ontvangsten van de commissaris van de koningin of bij recepties in het provinciehuis. Zijn foto's werden ook gebruikt voor provinciale publicaties, in het personeelsblad en in regionale bladen. Bosboom werd geboren op 28 oktober 1946 in Groningen. Hij overleed plotseling op 14 april 2008.

Gerrit Vlasma

Van begin februari tot eind juni 2012 was Gerrit Vlasma (21 jaar, geboren op Schiermonnikoog) stagiair bij het Grafisch Centrum van de provincie. Zijn stageproject bestond uit het digitaliseren en het tentoonstellen van een selectie uit Bosboom z’n fotoarchief. Toen hij in opdracht van de Kunstcommissie de foto’s voor deze tentoonstelling selecteerde, besloot hij om samen met fotograaf Alex Wiersma de plekken te fotograferen die op de oude foto’s waren te zien. De nieuwe foto’s zijn op bijna dezelfde plek genomen.