Noorden presenteert zich tijdens Europees evenement voor regio's

De noordelijke provincies laten deze week in Brussel zien wat er in hun regio gebeurt rondom innovatie, werkgelegenheid en ondernemen. Ze presenteren zich op het innovatiefestival 'De 24 uur van het Noorden', tijdens de Europese Week van de Regio's en Steden. Dit evenement vindt plaats van maandag 10 oktober tot en met donderdag 13 oktober en brengt bestuurders, ambtenaren, wetenschappers en ondernemers uit heel Europa bij elkaar. Dit jaar zijn er zo'n 450 deelnemers.

Noordelijke thema's

De organisatie van het innovatiefestival 'De 24 uur van Noorden', waar de noordelijke projecten zich presenteren, is dit jaar in handen van de provincie Groningen. Er komen thema's voorbij waar in het Noorden specifiek veel aandacht voor is, zoals de overgang naar duurzaam energiegebruik (energietransitie), gezond ouder worden ('healthy ageing') en de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Er zijn onder meer workshops, debatten, tentoonstellingen en netwerkbijeenkomsten.

Internationale samenwerking belangrijk

Namens de provincie Groningen zijn zo'n dertig medewerkers aanwezig tijdens de Europese Week van de Regio's en Steden. Ook een aantal leden van het college van Gedeputeerde Staten is van de partij. Internationale samenwerking is iets waar het college veel waarde aan hecht. Als het gaat om duurzame innovatie, werkgelegenheid en de economie is het Europese netwerk belangrijk voor Noord-Nederland, mede vanwege de subsidiemogelijkheden.

Jaarlijks terugkerend evenement

Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door het Europees Comité van de Regio's van de Europese Unie en het directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling van de Europese Commissie. Groningen, Drenthe en Friesland trekken traditiegetrouw samen op tijdens de Europese Week van de Regio's en Steden. Naast de drie provincies zijn ook noordelijke gemeenten en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) bij de presentatie betrokken.