Nieuwe campagne moet verkeersveiligheid N361 verbeteren

'Hoe rijd jij van Wad tot Stad?', zo heet de nieuwe campagne om de verkeersveiligheid op de provinciale weg N361 tussen Groningen en Lauwersoog te verbeteren. Op dit traject gebeuren veel verkeersongelukken. Onderdeel van de campagne is een app. Het officiële startsein voor de campagne werd op vrijdag 3 oktober gegeven door gedeputeerde Mark Boumans.

Hoe rijd jij van Wad tot Stad?, zo heet de nieuwe campagne om de verkeersveiligheid op de provinciale weg N361 tussen Groningen en Lauwersoog te verbeteren. Op dit traject gebeuren veel verkeersongelukken. Onderdeel van de campagne is een app. Het officiële startsein voor de campagne werd op vrijdag 3 oktober gegeven door gedeputeerde Mark Boumans.

Veel ongelukken

Op de N361 gebeuren relatief veel ongelukken. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn te hard rijden, onvoldoende afstand houden, de macht over het stuur verliezen en geen voorrang of doorgang verlenen. Samen met de gemeenten De Marne, Winsum en Groningen, het Openbaar Ministerie en politie Noord-Nederland heeft de provincie het project ‘N361 Veilig’ opgezet. Dit project bestaat uit een combinatie van maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie en handhaving. De leefbaarheid in de dorpen waar de N361 doorheen loopt, is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Punten sparen

Met de voorlichtingscampagne ‘Hoe rijd jij van Wad tot Stad?’ willen we het rijgedrag op de N361 op een positieve manier beïnvloeden. Dat gebeurt onder meer met de app ‘N361 Veilig’, waarmee weggebruikers inzicht krijgen in het eigen rijgedrag. Houden zij zich aan de maximaal toegestane snelheid, dan sparen ze automatisch punten voor leuke attenties of korting bij ondernemers langs de route.

Hoe werkt de app?

De app registreert ritgegevens automatisch en anoniem tijdens het rijden. Naderhand zijn de gegevens van de laatstgereden rit(ten) in te zien en te vergelijken met andere weg- en appgebruikers. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Inzet van nieuwe media

Het is voor het eerst dat de provincie Groningen een app inzet voor een veiligheidsproject op een provinciale weg. De provincie wil op deze manier onderzoeken of de inzet van nieuwe media kan bijdragen aan bewustwording bij de weggebruiker en de verkeersveiligheid op de N361.