Liggers voor nieuwe brug Zuidhorn geplaatst

Onder grote belangstelling van inwoners van Noordhorn en Zuidhorn zijn zaterdag 24 mei de liggers voor de nieuwe vaste brug tussen beide dorpen geplaatst. De liggers vormen samen de constructie van de nieuwe brug. Donderdag en vrijdag werden de eerste acht kleinere liggers geplaatst en zaterdag werden zeven langere liggers geplaatst.

Langste liggers

Met hun 68 meter lengte zijn dit de langste voorgeproduceerde liggers van Europa. Ze zijn gemaakt in de fabriek van Haitsma Beton bv in Kootstertille. Eerder vorige week waren de liggers op een boot over het water aangevoerd en op de juiste plek gelegd. Zaterdag om 9 uur lag de eerste ligger op zijn plek. De overige liggers volgden in de uren daarna.

Nieuwe brug

Tussen Noordhorn en Zuidhorn wordt ter hoogte van de wijk Oostergast een nieuwe vaste hoge brug aangelegd over het Van Starkenborghkanaal. De provinciale weg N355 wordt omgelegd en sluit aan op de nieuwe brug. Onder de Langestraat in Noordhorn komt een tunnel die aansluit op de nieuwe rotonde bij bedrijventerrein Mokkenburg. De rondweg moet na de zomer klaar zijn.

Hoofdvaarweg

De provincies Groningen, Fryslân en Rijkswaterstaat werken aan de verbetering van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen. Daardoor moeten grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Dan gaat het onder meer om klasse Va-schepen. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter met een gewicht van maximaal 3.000 ton. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.