Klooster van Aduard komt met 3D-app virtueel tot leven

Dankzij een unieke app is het verdwenen klooster van Aduard nu in 3D te bewonderen. Aan de feestelijke onthulling van dit 'Wonder van Aduard' op 19 september ging een kloostertocht vooraf, waarbij 200 deelnemers te voet gingen van het Martinikerkhof in Groningen naar Aduard. De app werd gelanceerd door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Fred Stol van Zuidhorn.

Dankzij een unieke app is het verdwenen klooster van Aduard nu in 3D te bewonderen. Aan de feestelijke onthulling van dit 'Wonder van Aduard' op  19 september ging een  kloostertocht vooraf, waarbij 200 deelnemers te voet gingen van het Martinikerkhof in Groningen naar Aduard. De app werd gelanceerd door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Fred Stol van Zuidhorn.

Gratis 3D-app

Bezoekers van Aduard kunnen op hun smartphone of tablet de gratis app downloaden (iOS en Android). In het dorp is een twee kilometer lange wandelroute uitgezet met zeven kunstwerken en informatieborden. Door met een smartphone of tablet hierop te richten, zijn 3D-beelden te zien van het klooster van Aduard van ongeveer 800 jaar geleden. Bezoekers kunnen zelfs virtueel door het klooster heen lopen. Bij de app is gebruikgemaakt van een unieke techniek, die nog niet eerder in Nederland is gebruikt.

Geschiedenis

Met de wandelroute en de app willen de provincie en de gemeente Zuidhorn de geschiedenis van Aduard meer onder de aandacht brengen. Dat moet ervoor zorgen dat er meer toeristen naar Aduard komen. Het klooster van Aduard, de Sint Bernardusabdij, was in de middeleeuwen het grootste cisterciënzer klooster van Noordwest-Europa en was van grote invloed op de ontwikkeling van het intellectuele leven in onze provincie. Tegenwoordig herinnert alleen de vroegere ziekenzaal, nu de kerk van Aduard, nog aan het oude kloostercomplex.

Financiering

Het project het Nieuwe Wonder van Aduard is een initiatief van de gemeente Zuidhorn en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Meer informatie over het klooster in Aduard is te vinden op www.kloostermuseumaduard.nl. Bekijk ook het filmpje op Youtube.