Initiatiefnemers de Tirrel genomineerd voor 'plattelandspioniers' VPRO Tegenlicht

De mensen achter het project de Tirrel in Winsum maken kans 'plattelandspioniers' te worden in het programma VPRO Tegenlicht. Het tv-programma is onder het motto 'power to the platteland' op zoek naar vernieuwers buiten de stad, die bezig zijn met bijzondere projecten rondom wonen, mobiliteit, natuur en zorg, gericht op de toekomst. Tot en met 16 mei kun je stemmen op je favoriet. De Tirrel kreeg vorig jaar een half miljoen euro subsidie van de provincie Groningen.

Animatie Plattelandspioniers VPRO Tegenlicht

Multifunctioneel centrum

Het project is nog volop in ontwikkeling en een initiatief van zorginstelling de Twaalf Hoven, obs Tiggeldobbe, cbs De Piramiden en de gemeente Het Hogeland. De Tirrel wordt een multifunctioneel centrum waar jong en oud samenkomen. Het centrum moet onderdak bieden aan een school en kinderopvang, maar ook aan een sportieve activiteiten en zorg voor kwetsbare ouderen. 'Met de Tirrel wordt een oud ideaalbeeld in een moderne jas verwezenlijkt. Een ideaalbeeld van een samenleving waarin iedereen waarde heeft', zo valt er te lezen op de site van Tegenlicht.

Andere Groningse projecten

Naast de Tirrel zijn er ook andere Groningse projecten genomineerd: Landgoed de Camping in 't Zandt, de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, De Streekboer, Wongema in Hornhuizen, de stichting Wedde dat 't lukt in Wedde, de innovatiehub Oost-Groningen en het Heirhuys in Visvliet.

Op zaterdag 25 mei presenteren de vijf finalisten in de DRU Cultuurfabriek Ulft hun ideeën aan de jury en het publiek.