Huismus meest getelde tuinvogel in Groningen

De huismus is in de provincie Groningen de meest getelde tuinvogel tijdens de afgelopen nationale tuinvogeltelling. De Groninger top drie, huismus, koolmees en merel, is gelijk aan de landelijke top drie.

Verschillen

Het grootste verschil is de positie van de kauw. Landelijk is dat de nummer vier, maar in Groningen staat de vogel op de zevende plek. Opvallend is ook het verdwijnen van de spreeuw uit de Groninger top tien. Vorig jaar was de spreeuw nog een opvallende gast in Groningen op een zesde plek, terwijl de vogel landelijk de top tien niet haalde. Nu haalde de spreeuw landelijk de negende plaats. Een ander verschil was het roodborstje: landelijk tiende en in Groningen zesde.

Slecht broedseizoen

Hert aantal getelde mezen was ondanks de tweede plek in de stand, lager dan vorig jaar. Het was een verwachte daling, vanwege een slecht broedseizoen vorig jaar en een overvloed aan voedsel in de bossen. Daardoor zochten minder mezen de tuinen op.