Hoornseplas: zwemmen mag weer

Vanaf woensdag 14 juli 2010 geldt er geen negatief zwemadvies meer voor de Hoornseplas in Groningen. Het negatieve zwemadvies gold vanwege zwemmersjeuk, maar sinds zaterdag 9 juli 2010 zijn er geen klachten meer binnengekomen. Omdat we er wel rekening mee houden dat de zwemmersjeuk terug kan komen, doet de provincie Groningen samen met het Meerschap Paterswolde en het waterschap Noorderzijlvest onderzoek naar de mogelijke oorzaak.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk uit zich in rode bulten op de huid, die erg jeuken en branderig kunnen aanvoelen. Deze bulten worden veroorzaakt door larven die u met het blote oog niet kunt zien. Deze larven zijn afkomstig van slakjes in het zwemwater. De larven proberen in de huid door te dringen, maar sterven. Door de afweerreactie van de huid ontstaat jeuk. Sommige mensen krijgen ook hoofdpijn of koorts. De huiduitslag verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

U heeft gezwommen en krijgt last van zwemmersjeuk. Wat te doen?

Stap na het zwemmen meteen onder de douche en droog u stevig af. Dit is altijd goed, want zo kunt u zwemmersjeuk voorkomen. Hebt u toch zwemmersjeuk of huiduitslag, meld dit dan altijd bij de GGD. U kunt de GGD bereiken op 050 - 367 4177, meer informatie vindt u ook op de website van de GGD Groningen.