Het zwem- en vaarseizoen is weer begonnen

Het zwem- en vaarseizoen is officieel van start gegaan. Dat betekent dat de kwaliteit van de zwemplassen in onze provincie weer wordt gecontroleerd en dat de bruggen en sluizen vaker worden bediend voor de scheepvaart.

Zwemmen

We hebben als provincie Groningen 47 plekken aangewezen als zwemlocatie. Dit zijn de zwemplassen waar het waterschap tussen 1 mei en 1 oktober elke twee weken controleert op bacteriën, zoals blauwalgen. Als de kwaliteit onvoldoende is nemen we maatregelen en kunnen we een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod afgeven. De status van elke zwemplas is terug te vinden op zwemwater.nl of via de zwemwater-app (beschikbaar voor iOS en Android).

Varen

Als vaarwegbeheerder is de provincie verantwoordelijk voor de bediening van veel bruggen en sluizen in Groningen. Tussen 1 mei en 1 oktober gelden er verruimde bedieningstijden op de vaarwegen, om de recreatievaart ruim baan te geven tijdens het vaarseizoen. De nieuwe bedieningstijden vind je op onze vaarwegenkaart. Er is ook een folder (PDF PDF-bestand, 929 KB), op klein formaat, die makkelijk te raadplegen is tijdens het varen. De folder is gratis te bestellen of op te halen bij jachthavens of sluizen. Voor de vele bijzondere vaarroutes in onze provincie kun je terecht op varen.groningen.nl.