Gemeenten Oost-Groningen bijgepraat over procedure herindeling

Op woensdag 27 augustus organiseerde de provincie een informatieve bijeenkomst ter voorbereiding op het zogenaamde open overleg met de negen gemeenten in Oost-Groningen over de herindeling. Het gaat om de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Vlagtwedde. Het open overleg is een nieuwe stap in het herindelingsproces.

Op woensdag 27 augustus organiseerde de provincie een informatieve bijeenkomst ter voorbereiding op het zogenaamde open overleg met de negen gemeenten in Oost-Groningen over de herindeling. Het gaat om de gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Slochteren, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Vlagtwedde. Het open overleg is een nieuwe stap in het herindelingsproces.

Individuele gespreken met gemeenten

De aanwezige burgemeesters en wethouders werden tijdens deze informatieve bijeenkomst door commissaris van de Koning Max van den Berg en gedeputeerde Bote Wilpstra bijgepraat over de aanleiding, het doel, het proces en de planning van het open overleg. In september volgen individuele gesprekken tussen provincie en de negen gemeenten.

Nog geen overeenstemming

Sinds 2006 zijn gemeenten en provincie met elkaar in gesprek over hoe het bestuur in de provincie Groningen is georganiseerd. Uitgangspunt was steeds dat gemeenten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor de versterking van het lokale bestuur. Tot nu toe is er geen overeenstemming bereikt over het gewenste toekomstperspectief in Oost-Groningen. Het open overleg is de eerste stap in de provinciale ahri-procedure (vanuit de Wet ahri: wet algemene regels herindeling), om het draagvlak voor de verschillende herindelingsvarianten te verkennen. Het is het uitgangspunt van de provincie om het initiatief zo spoedig mogelijk weer  aan de gemeenten over te dragen.

Voor het professioneel blijven uitvoeren van hun maatschappelijke opgaven, wettelijke taken en goede dienstverlening, is het noodzakelijk dat gemeenten samengaan tot grotere gemeenten.

Lees meer in het dossier gemeentelijke herindeling.