Fietspontjes Blauwestad varen weer

De twee fietspontjes in Blauwestad zijn op 16 april weer in de vaart genomen. De gemeente Oldambt, die de pontjes in beheer heeft, en de provincie Groningen hebben de problemen nu grondig aangepakt. De pontjes zijn uit het water geweest en helemaal aangepast. Ook zijn de aanlandingsvoorzieningen veranderd.

Maatregelen

De volgende maatregelen zijn genomen:

• De onderbouw van de pontjes is minder diepstekend.
  • De oversteek is versmald.
  • De tandwielen zijn weer in de optimale verhoudingen teruggebracht, waardoor minder krachtinspanning nodig is.
  • De geleidewerken (remmingwerken) zijn op een andere plaats gekomen.
  • De bebording is aangepast/uitgebreid en de bedieningsinstructies zijn verbeterd.

Storingsgevoelig

De pontjes Rietvoorn en het Pontje van Aart deden het vaker niet dan wel en waren om verschillende redenen zeer storingsgevoelig. Zo stak de onderbouw van de pontjes te diep in het water, waardoor voortbewegen (door het slib) moeizaam ging. Ook kwamen ze vaak vast te zitten. Een vaak gehoorde klacht was dat de handmatige aandrijving te zwaar ging.