Feest in Onderdendam

Bijna een jaar lang is er gewerkt aan de herinrichting van Onderdendam. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en dat gaan we vieren. Om de inwoners van Onderdendam te belonen voor hun flexibiliteit, trakteren de provincie Groningen en de gemeente Bedum hen op zaterdag 9 juli op een dorpsfeest.

Racen en Barbecueën

Een aantal horecaondernemers uit het dorp heeft de handen ineengeslagen voor de organisatie van het dorpsfeest. Er is van alles te doen. ’s Middags zijn er activiteiten voor de kinderen, zoals een stoepkrijtwedstrijd en een steprace. Om 14.00 uur geven gedeputeerde Mark Boumans van de provincie Groningen en wethouder Henri te Velde van de gemeente Bedum het startsein voor de steprace door zelf samen het parcours te verkennen. Dit gebeurt natuurlijk op de step! ’s Avonds wordt het feest afgesloten met een grote barbecue voor alle inwoners van het dorp.

Onderdendam veiliger

Met de herinrichting van Onderdendam is het dorp leefbaarder en veiliger geworden. Vóór de herinrichting hadden bewoners veel last van (vracht)verkeer dat door het dorp reed. De wegen in het dorp zijn visueel smaller gemaakt, zodat het verkeer wordt ontmoedigd om het dorp als sluiproute te gebruiken. In het dorp geldt nu een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Verder heeft het dorp onder meer een ‘hoogholtje’ (voetbrug) gekregen en in het dorp staan nu overal nostalgische, antracietkleurige lantaarnpalen. Het plan voor de herinrichting is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewoners van het dorp. De gemeente Bedum en provincie Groningen investeerden gezamenlijk ongeveer drie miljoen euro in dit project.