European Border Breaker Awards voor tiende keer uitgereikt

Aan de vooravond van het Groninger popfestival Eurosonic Noorderslag zijn op woensdag 9 januari de European Border Breaker Awards (EBBA) uitgereikt in De Oosterpoort. Voor Nederland won de Groninger hiphopgroep Dope D.O.D. de muziekprijs. Eurosonic Noorderslag heeft een belangrijke culturele en economische betekenis voor Groningen en ontvangt sinds 2009 ieder jaar 111.000,- euro van de provincie.

Europees succes

Namens de provincie Groningen waren commissaris van de koningin Max van den Berg en gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh aanwezig bij de uitreiking van de EBBA. Het evenement is een initiatief van de Europese Commissie, die daarmee artiesten wil belonen en steunen die buiten hun eigen land Europees succes hebben met hun debuutalbum. Het is de negende keer dat de prijzen zijn uitgereikt. Vanaf 2009 gebeurt dat in Groningen. Voorheen werden in Cannes de EBBA overhandigd. De provincie Groningen heeft zich destijds sterk gemaakt om de uitreiking van de muziekprijzen te koppelen aan Eurosonic Noorderslag.

Bijdrage van de provincie

De provincie is van plan om een bedrag beschikbaar te stellen aan Eurosonic Noorderslag, voor het organiseren van de EBBA-uitreiking voor de periode 2015-2019. Met een bijdrage van de provincie is de kans groter dat de uitreiking van de EBBA ook de komende jaren in Groningen plaatsvindt.