Eemsdelta en Veenkoloniën genomineerd voor Eo Wijersprijsvraag

De Eemsdelta en de Veenkoloniën zijn genomineerd voor de Eo Wijersprijsvraag 2010-2012. Samen met vier andere regio's diende de provincie Groningen een voorstel in voor de Ontwerpprijsvraag krimp, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit.

Ruimtelijk ontwerpers en ingenieursbureaus worden opgeroepen om met voorstellen voor oplossingen te komen in de regio die uiteindelijk wint. Op 28 april worden maximaal twee regio's aangewezen, waarvoor plannen gemaakt kunnen worden. De winnaar krijgt de faciliteiten om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Een jury onder leiding van de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes nomineerde de drie regio’s waar de prijsvraag mogelijk wordt uitgeschreven.

Krimp

De Eemsdelta en de Veenkoloniën werden genomineerd omdat hier de meest vernieuwende oplossingen voor krimp, energie en ruimtelijke kwaliteit kunnen worden gevonden. De regio Eemsdelta is interessant omdat hier aan de ene kant het probleem van de krimp speelt en aan de andere kant de snelle ontwikkeling van de economische activiteit in de Eemshaven. In het voorstel voor de Veenkoloniën wordt de krimp op een bijzondere manier benaderd door veel aandacht te besteden aan sociale activiteiten in het dorp om de leefbaarheid te bevorderen. De overige inzenders van de prijsvraag waren de Achterhoek, Noord-Limburg, Waterpoort (Noordwest-Brabant) en de kop van Noord-Holland. Ook de kop van Noord-Holland is met de Eemsdelta en de Veenkoloniën één van de drie genomineerden.

Eo Wijers

De Eo Wijers-stichting is een onafhankelijk netwerk dat een bijdrage wil leveren aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van Nederland op bovenlokaal niveau. De stichting stimuleert landelijke en regionale opdrachtgevers in de publieke en de private sfeer om concrete projecten en programma's te ontwikkelen die de ruimtelijke kwaliteit verbeteren.
Meer informatie over de Eo Wijers-stichting is te vinden op de website www.eowijers.nl