De Verhalen van Groningen op zoek naar herinneringen over de Tweede Wereldoorlog

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Dit vieren we met een uitgebreid provinciaal programma. De Verhalen van Groningen gaat hiervoor op zoek naar ervaringen van Groningers die de bevrijding hebben meegemaakt. Hiervoor wordt in elke Groninger gemeente een zogeheten 'Café van de Vrijheid' georganiseerd, waar Groningers hun eigen verhaal kunnen vertellen. Dit moet uiteindelijk 75 iconische verhalen opleveren, die volgend jaar worden verteld.

75 verhalen

Het is de bedoeling dat de 75 verhalen op allerlei verschillende manieren worden doorverteld. De Verhalen van Groningen is daarom op zoek naar kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes.

Cafés van de Vrijheid

In november en december wordt in iedere gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd, waar de verhalen uit de regio besproken worden. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens worden de lokale verhalen gekoppeld aan kunstenaars en instellingen die met de verhalen aan de slag gaan. Kijk op de website van De Verhalen voor Groningen voor de data van het Café van de Vrijheid.

Foto's

De Verhalen van Groningen is ook nog op zoek naar bijzondere foto's voor het NIOD-project De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s. Mensen die geschikte foto's hebben kunnen die meenemen naar een van de cafés of opsturen naar De Verhalen van Groningen.

Samenwerking

Het Café van de Vrijheid is een samenwerking tussen de Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen , Forum Groningen en VRIJDAG Advies.