Cultuurproject Gronings Vuur is aan

Gronings Vuur is aan. Gronings Vuur is een cultuurproject dat van september 2019 tot december 2020 als een lopend vuurtje door zeven gemeenten van de provincie Groningen gaat om daar met cultuurmakers en inwoners lokale verhalen op te halen. Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf op 7 maart het startsein voor het project.

Maatschappelijke thema's

Gronings Vuur haalt met cultuurmakers en inwoners verhalen op in de gemeenten. In iedere gemeente staat een zelfgekozen maatschappelijk thema centraal. De verhalen die opgehaald worden, krijgen op verschillende manieren vorm: als lied, foto of gedicht. Het bezoek aan een gemeente sluit af met een theatrale rondleiding door de geschiedenis en toekomst van de gemeente.

Samenwerking

Met Gronings Vuur wil de provincie stimuleren dat culturele organisaties in de regio meer gaan samenwerken. De afgelopen jaren zijn er door herindeling nieuwe gemeenten ontstaan, die ook op cultuurgebied nieuwe samenwerking moeten vinden. Met Gronings Vuur moeten culturele organisaties samen met de gemeenten nieuwe energie vinden. De initiatieven die er in de verschillende gemeenten bestaan worden door Gronings Vuur met elkaar verbonden.

Meedenken

Het project wordt ingevuld samen met lokale culturele organisaties, in samenwerking met provinciale maatschappelijke en culturele organisaties, zoals VRIJDAG en De Verhalen van Groningen. Iedereen die ideeën wordt uitgenodigd mee te denken over het project.

Meer informatie is te vinden op de website van Gronings Vuur.