Bladkoninkjes dwalen door Groningen

Op diverse plekken in de provincie is het bladkoninkje gespot. De bladkoning is een klein zangvogeltje en is in Nederland een zeldzame verschijning. In de herfst echter komen langs de kust geregeld bladkoninkjes langs.

Mosgroen

De bladkoning is mosgroen gekleurd aan de bovenkant, heeft een donkere oogstreep en een gele wenkbrauwstreep. Het vogeltje zit qua grootte tussen een goudhaantje en een tjiftjaf in, een centimeter of 10.

Siberië

Het vogeltje is een lange afstandstrekker die broedt in de Siberië en overwintert in de tropische gebieden van Azië. Een aantal van deze vogeltjes bezoekt de landen rond de Noordzee en dus dwalen er elk jaar wel een paar in Nederland rond, meestal langs de kust en de waddeneilanden.