Bijna twee ton voor leefbaarheidsprojecten in Eemsdelta

De provincie Groningen investeert bijna twee ton in projecten om de leefbaarheid in de Eemsdelta te vergroten. Zo krijgt de gemeente Loppersum 5.000,- euro voor een onderzoek naar collectief openbaar vervoer voor basisschoolleerlingen, om de scholen bereikbaar te houden. Het geld voor dit onderzoek en vier andere projecten is afkomstig uit de derde ronde van de Reserve Leefbaarheid Krimpgebieden. Dit is een jaarlijkse subsidie van drie miljoen euro om de krimpgebieden aan te pakken.

Overige vier projecten

Behalve de gemeente Loppersum kan ook de gemeente Delfzijl een subsidie (45.000,- euro) tegemoet zien. Het bedrag gaat naar diverse instellingen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum die actief zijn om burgers te ondersteunen op het gebied van onderwijs, werk, zorg en welzijn. Verder krijgen jeugdtheaterschool de Wonderboom (14.000,-euro) en Dorpsbelangen en Handelskring Warffum (ruim 8.500,- euro) een bijdrage. De Stuurgroep Eemsdelta - Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta ontvangt 130.000,- euro. "Omgaan met de krimp vraagt om een pioniersgeest”, aldus gedeputeerde Marianne Besselink. “Deze projecten bewijzen dat die er is in de Eemsdelta."

Derde subsidieronde

De projecten die nu gehonoreerd zijn, vallen onder de subsidieronde van 1 oktober 2012, de derde van de Subsidie Reserve Leefbaarheid. Er zijn twaalf projecten aangevraagd, waarvan er vijf zijn toegekend en er vier zijn aangehouden. Het besluit over deze vier kan naar verwachting in februari genomen worden. In totaal is er ruim 188.000,- euro subsidie toegekend.

Lees meer in de bijlage over de vijf projecten die subsidie gekregen hebben.