Basisschoolkinderen brengen in Eemshaven saluut aan de wind

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool De Tiggeldobbe uit Winsum hebben maandagmiddag 5 november in de Eemshaven een ‘saluut’ gebracht aan de wind. Ze waren op uitnodiging van de provincie Groningen en energiebedrijf RWE/Essent aanwezig bij de ingebruikname van de twee nieuwe windturbines.

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool De Tiggeldobbe uit Winsum hebben maandagmiddag 5 november in de Eemshaven een ‘saluut’ gebracht aan de wind. Ze waren op uitnodiging van de provincie Groningen en energiebedrijf RWE/Essent aanwezig bij de ingebruikname van de twee nieuwe windturbines.

Windpark-op-zee

De turbines zijn door energiebedrijf RWE/Essent gebouwd en leveren een vermogen van elk zes megawatt. Daarmee kunnen ze samen bijna 10.000 huishoudens voorzien van groene stroom. De turbines zijn geplaatst om ervaring op te doen met de bouw, het beheer en de exploitatie. Het is de bedoeling dat dit type turbine komt te staan in het windpark-op-zee (offshore windpark) Nordsee Ost.

Symbolisch saluut

De basisschoolkinderen volgden in de ochtend een programma van het Seaport Experience Center, waar de jeugd op een speelse manier met techniek in aanraking komt. ‘s Middags namen ze  een kijkje in de Eemshaven bij onder andere het windmolenpark in het havengebied. Bij het symbolisch saluut waren ook gedeputeerde William Moorlag en Erwin van Laethem, bestuursvoorzitter van Essent, aanwezig.

Gunstige ligging

De Eemshaven heeft een gunstige ligging ten opzichte van de geplande Nederlandse en Duitse offshore windparken boven de Waddeneilanden, aldus Moorlag. Volgens hem moet de toekomst van windenergie, naast de windparken op land, gezocht worden op zee. Hij verwacht veel werkgelegenheid aan te kunnen trekken door het bouwen en onderhouden van windparken op zee. De Eemshaven vervult hierbij een belangrijke rol.