Al meer dan 1.700 deelnemers aan Fiets Telweek

Al ruim 1.700 Groningers doen mee aan de landelijke Fiets Telweek die op 14 september van start gaat. Dit grootste fietsonderzoek ooit brengt voor het eerst alle bewegingen van fietsers in kaart. De provincie en de gemeente Groningen willen met de resultaten van het onderzoek het fietsnetwerk in Groningen verbeteren. Zij hopen dat de teller voor volgende week nog oploopt tot 2.000.

Al bijna 1.000 Groningers doen mee aan de landelijke Fiets Telweek die op 14 september van start gaat. Dit grootste fietsonderzoek ooit brengt voor het eerst alle bewegingen van fietsers in kaart. De provincie en de gemeente Groningen willen met de resultaten van het onderzoek het fietsnetwerk te verbeteren. Zij hopen dat de teller voor volgende week nog oploopt tot 2000.

App de Fiets!

Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App store en Google Play. Onder de deelnemers worden twintig fietsen verloot.

Breedgedragen onderzoek

Het fietsonderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen. Naast Nederlandse provincies, gemeentes en stadsregio’s werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het hoger onderwijsinstituut NHTV in Breda mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

Fietsbeleid

De gemeente Groningen en de provincie Groningen vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en goed voor klimaat en milieu. Daarom legt de provincie tussen de stad Groningen en grotere plaatsen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad Fietsroutes Plus aan. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. Zulke fietspaden  liggen al tussen Groningen en Zuidhorn en Groningen en Bedum. Er komen in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum, Ten Boer, Leek en Haren.