5 Miljoen voor extra treinen in Groningen

Vanaf half december gaan er extra treinen rijden in de provincie Groningen. De nieuwe dienstregeling van Arriva gaat op 13 december 2010 in. De extra treinen worden mogelijk gemaakt door een subsidie van bijna 5 miljoen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Extra treinen

's Avonds komen er extra sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden. Tussen Groningen en Zuidhorn gaan drie extra treinen rijden in de ochtendspits. Ook tussen Groningen en Roodeschool komen extra treinen, waardoor er op dit traject van maandag tot en met zaterdag elk halfuur een trein rijdt. Verder gaat er per 1 mei 2011 weer een trein rijden tussen Groningen en Veendam.

Stimuleren treingebruik

Provincies konden bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat plannen indienen om het gebruik van de trein te stimuleren. De provincies Groningen en Friesland stuurden drie projecten in:

• het uitbreiden van het aantal sneltreinen in de avond tussen Groningen en Leeuwarden;
  • het uitbreiden van de dienstregeling tussen Groningen en Roodeschool;
  • drie extra spitstreinen tussen Groningen en Zuidhorn.

De subsidiebijdrage van 5 miljoen euro geldt voor een periode van twee jaar. Daarna kijken de provincies samen met Arriva of de uitbreidingen inderdaad gezorgd hebben voor een groei van het aantal kilometers die reizigers afleggen en of de extra treinen blijven rijden.