Provinciehuis opent deuren tijdens Open Monumentendag

1 september 2017 - Tijdens de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 9 september organiseren we verschillende activiteiten (PDF, 412 KB) rond het thema 'Boeren, burgers en buitenlui'. Het provinciehuis aan het Martinikerkhof 12 is van 10.00-17.00 uur voor het publiek geopend.

Rondleiding door commissaris van de Koning René Paas

Commissaris van de Koning René Paas verzorgt een rondleiding in de GS-kamer en Statenzaal van het provinciehuis. De rondleiding start om 10.30 uur in de centrale hal van het provinciehuis en duurt tot ongeveer 11.00 uur.

Voorstellingen door Beno Hofman

Tijdens Open Monumentendag brengt de laatste jonkheer Tjarda van Starkenborgh Stachouwer een bezoek aan het provinciehuis vanwege het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. In de persoon van Beno Hofman zal hij tijdens een rondgang zijn kijk geven op z’n familie en haar verdienste voor de provincie. De jonkheer zal ook, op geheel eigen wijze, alle fraais in het provinciehuis aan het publiek tonen en toelichten. De voorstellingen starten om 11.30 uur, 13.30 uur en om 15.30 uur in de centrale hal van het provinciehuis en duren ongeveer een half uur.

Presentatie Groninger erfgoed en landschap

In kamer 20 en kamer 21 vindt u informatie over het Groninger erfgoed en landschap. Onze monumenten en het Groninger landschap zorgen er voor dat we ons 'thuis' voelen in onze mooie provincie. Ons erfgoed en landschap zijn in gevaar vanwege de gaswinning en vanwege het wegtrekken van de bewoners. Wij proberen als provincie Groningen onze monumenten en het Groninger landschap te beschermen. Wij zijn benieuwd naar uw beeld van ons erfgoed en landschap. Wat vindt u het mooiste plekje van Groningen? Of willen de kinderen eens ervaren hoe het is om boer of ‘buitenlui’ te zijn? De verkleedkist staat klaar!

Speurtocht voor kinderen

Voor de kinderen is er een speurtocht in het provinciehuis georganiseerd. De vragenformulieren zijn verkrijgbaar bij de tafel in de centrale hal en moeten daar ook weer worden ingeleverd. Na afloop krijgen alle deelnemers een leuke surprise.