Zwemseizoen weer officieel van start gegaan

Het zwemseizoen is weer begonnen. Om ervoor te zorgen dat u in Groningen veilig het water in kunt, houdt de provincie alle aangewezen zwemplaatsen van 1 mei tot 1 oktober in de gaten. Er zijn 43 officiële zwemplassen die door de provincie gecontroleerd worden op veiligheid en hygiëne. Het waterschap bekijkt de kwaliteit van het water en onderzoekt of er blauwalg in het water voorkomt.

Het zwemseizoen is weer begonnen. Om ervoor te zorgen dat u in Groningen veilig het water in kunt, houdt de provincie alle aangewezen zwemplaatsen van 1 mei tot 1 oktober in de gaten. Er zijn 43 officiële zwemplassen die door de provincie gecontroleerd worden op veiligheid en hygiëne. Het waterschap bekijkt de kwaliteit van het water en onderzoekt of er blauwalg in het water voorkomt.

Blauwalg

Als de temperatuur van het water stijgt, kan het aantal blauwalgcellen boven de toegestane grens uitkomen. Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Blauwalgen kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Wanneer de provincie blauwalg constateert, wordt afhankelijk van de hoeveelheid blauwalg een waarschuwing of een negatief zwemadvies gegeven of wordt er zelfs een zwemverbod afgekondigd. Om de recreanten hierop te attenderen plaatst de provincie waarschuwings- of verbodsborden op de locatie.

Vragen of klachten

Hebt u vragen over een zwemplas, over blauwalg of hebt u een klacht over een onveilige of onhygiënische zwemplaats? Mail dan naar zwemwater@provinciegroningen.nl. Wanneer u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in aangewezen zwemwater, neem dan altijd contact op met uw huisarts of de GGD Groningen.

Meer informatie

Gaat u zwemmen en wilt u zeker weten of de kwaliteit van het zwemwater nog steeds in orde is? Voor actuele informatie kunt u kijken op de kaart met de zwemplassen of op www.zwemwater.nl.