Zonnig weer is vlindertijd

De komende week loopt de temperatuur aardig op en dat betekent een prachtige tijd voor de voorjaarsvlinders. Er zijn de afgelopen weken al duizenden dagvlinders gemeld. De felgele citroenvlinder werd het meest waargenomen. Het gaat vooral om patrouillerende mannetjesvlinders. De vrouwtjes komen wat later, vliegen minder en vallen minder op.

 

De komende week loopt de temperatuur aardig op en dat betekent een prachtige tijd voor de voorjaarsvlinders. Er zijn de afgelopen weken al duizenden dagvlinders gemeld.  De felgele citroenvlinder werd het meest waargenomen. Het gaat vooral om patrouillerende mannetjesvlinders. De vrouwtjes komen wat later, vliegen minder en vallen minder op.

Beschut

De citroenvlinder is samen met de dagpauwoog, atalanta, gehakkelde aurelia en kleine vos een typische overwinteraar. De vlinders hebben de winter goed beschut doorgebracht en fladderen nu in het voorjaar als eerste weer rond. Ze zijn door de winter uitgehongerd en hebben veel energie nodig. Dat halen ze uit de eerste voorjaarsbloemen, sleedoorn en wilgenkatjes.

Pop

Een aantal vlinders overwintert als pop, zoals het klein koolwitje en bont zandoogje. Ook van deze soorten zijn er al enkele gemeld. Na de volgende warme periode zullen de aantallen van die vlinders hard toenemen.