Zoektocht gecrashte bommenwerper uit Tweede Wereldoorlog gestart

Amerikaanse militairen zoeken in mei, in de Dollard, naar een gecrashte B-17 bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van het toestel moet nog ergens in de Dollard liggen en er zijn nog twee bemanningsleden van dat toestel vermist: de piloot en de ‘tailgunner’. Het kan zijn dat hun stoffelijke resten nog in de wrakstukken liggen.

 

Amerikaanse militairen zoeken in mei, in de Dollard, naar een gecrashte B-17-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak van het toestel moet nog ergens in de Dollard liggen en er zijn nog twee bemanningsleden van dat toestel vermist: de piloot en de ‘tailgunner’. Het kan zijn dat hun stoffelijke resten nog in de wrakstukken liggen.

Bodem in beeld

Begin mei zijn de Amerikanen op het marineschip de Hydra gestapt en namen ze een onbemand vaartuigje mee. Dat vaartuig wordt op afstand bestuurd en het heeft apparatuur aan boord om de bodem in beeld te brengen en om metaal in de bodem op te sporen.

Locatie

Defensiemedewerkers hebben inmiddels vrij precies de locatie van de neergestorte bommenwerper bepaald. Het gaat daarbij zeer waarschijnlijk niet om een compleet wrak, maar om wrakstukken die over een groter gebied verspreid liggen. Een terrein waar bovendien ook andere vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog  liggen en dat maakt de zoektocht lastiger.

Het is de vraag of het wrak uiteindelijk ook wordt gelicht. Dat besluit wordt in de Verenigde Staten genomen en is afhankelijk van hoe het wrak op de bodem ligt en hoe de omstandigheden zijn om het te bergen.