Zestiende eeuws Klooster Ter Apel komt tot leven in Virtual Reality

Hoe zag de kloosterenclave in Ter Apel er vijf eeuwen geleden uit? Hoe leefden de middeleeuwse bewoners van de streek Westerwolde? In een nieuwe Virtual Reality-tentoonstelling brengt Museum Klooster Ter Apel verhalen uit de zestiende eeuw tot leven. Gedeputeerde Mirjam Wulfse opende de tentoonstelling op donderdag 17 juni.

Nagebouwd

Museum Klooster Ter Apel heeft de kloosterenclave, zoals deze er vijf eeuwen geleden moet hebben uitgezien, in Virtual Reality (VR) nagebouwd. Met VR-brillen en projecties in het museum krijgen bezoekers beelden te zien van de geschiedenis van het klooster en staan ze oog in oog staan met een pelgrim, kruisheren en middeleeuwse bewoners van de streek Westerwolde.

Virtuele omgeving

Er is een educatieve speelfilm te zien over een gezin dat in Westerwolde op vakantie is en het klooster in Ter Apel bezoekt. Ook is er een game ontwikkeld die bezoekers op hun smartphone kunnen spelen. En met een zogenaamde Augmented Reality-app kan de bezoeker, met gebruik van smartphone of tablet, tijdens een wandeling over het kloosterterrein van ongeveer 40 minuten naar het verleden kijken.

Digitaliseren

In 2019 ontving het museum in Ter Apel € 25.000 subsidie van de provincie om het klooster digitaal toegankelijk te maken. Door te digitaliseren kunnen musea beter zichtbaar maken wat de provincie Groningen aan cultuur te bieden heeft en nieuwe bezoekers trekken. Ook bezoekers die vanwege een beperking niet in staat zijn om naar een musea te komen kunnen (delen van) de tentoonstelling bekijken. Door met moderne technieken te werken kunnen musea beter laten zien hoe de omgeving er vroeger heeft uitgezien of hoe mensen vroeger leefden. Ook docenten en leerlingen van het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs kunnen hier gebruik van maken.

Meer informatie

De tentoonstelling 'Klooster Ter Apel in Virtual Reality' is tot en met 14 oktober 2021 te zien in museum klooster Ter Apel. Meer informatie is te vinden op www.kloosterterapel.nl/nl/virtualreality.