Zes miljoen euro bezuinigingen bij openbaar vervoer

Het OV-bureau Groningen Drenthe moet zes miljoen euro bezuinigen. Op de dienstregeling wordt vier miljoen euro bezuinigd. Twee miljoen euro moet komen uit veranderingen in de tarieven. Zo zal onder meer de prijs van de Eurokaartjes hoger worden. Het OV-bureau gaat nog in gesprek met de OV-Consumentenplatforms en gemeenten. Half juli valt de definitieve beslissing over de bezuinigingen, nadat Provinciale Staten van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenteraad van Groningen zich erover gebogen hebben.

 

Het OV-bureau Groningen Drenthe moet zes miljoen euro bezuinigen. Op de dienstregeling wordt vier miljoen euro bezuinigd. Twee miljoen euro moet komen uit veranderingen in de tarieven. Zo zal onder meer de prijs van de Eurokaartjes hoger worden. Het OV-bureau gaat nog in gesprek met de OV-Consumentenplatforms en gemeenten. Half juli valt de definitieve beslissing over de bezuinigingen, nadat Provinciale Staten van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenteraad van Groningen zich erover gebogen hebben.

Dubbele lijnen

Voor de meeste gebruikers zal de dienstregeling van 2013 niet veel afwijken van de huidige dienstregeling. Omdat de dienstregeling van de NS en de regionale treinen van Arriva per 9 december 2012 wijzigt, verandert de dienstregeling van de bus mee. In de nieuwe dienstregeling worden trein en bus nog meer als één systeem gezien, dat voor de reiziger een logisch geheel biedt. Dat betekent dat er nog meer gelet wordt op bestemmingen waar zowel bussen als treinen naartoe rijden. Deze dubbele lijnen zullen zoveel mogelijk komen te vervallen. Bij de bezuiniging worden veel gebruikte lijnen wel zoveel mogelijk ontzien. Voor beperkingen in de dienstregeling is met name gekeken naar rustige momenten van de dag en van het weekend. Om de twee miljoen euro aan extra opbrengsten te generen wordt, naast de verhoging van de prijzen van de Eurokaartjes, ook voorgesteld om de 65+ korting per 2013 te laten vervallen.

Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt, organiseert en beheert het openbaar vervoer en is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen.