Zelfrijdend busje gaat op tournee door Noord-Nederland

Het zelfrijdende voertuig dat de afgelopen maanden op proef reed in Appelscha gaat op tournee door Noord-Nederland. Het busje doet daarbij achtereenvolgens Zwolle, Emmen en Loppersum aan. Het is de bedoeling dat in 2017 en 2018 nieuwe projecten met zelfrijdende voertuigen starten in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Proef in Appelscha

Twee zelfrijdende voertuigen van Easymile reden de afgelopen maanden in Appelscha van en naar het Nationaal park Drents-Friese Wold, over een traject van 2,5 kilometer. De gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha deel van uitmaakt,  is de eerste gemeente waar een zelfrijdend voertuig met passagiers op de openbare weg rijdt.

Noord-Nederland pilotregio

In september tekenden de gemeente Ooststellingwerf en de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen een intentieverklaring om van Noord-Nederland dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer te maken. De drie noordelijke provincies zien zelfrijdende bussen als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio's te behouden en verbeteren. In de komende jaren gaan elders in Noord-Nederland ook zelfrijdende voertuigen rijden, waaronder naar de Vesting Bourtange en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

Tournee

Ter voorbereiding op de introductie van het zelfrijdend vervoer op andere plekken in Groningen, Fryslân en Drenthe, maakt het zelfrijdend busje een tournee door Noord-Nederland (en Zwolle). Zo kunnen inwoners alvast kennis maken met deze vernieuwende vorm van openbaar vervoer. De planning ziet er als volgt uit:

  • op 3 november op het Nationaal Verkeerskunde Congres in Zwolle;
  • op 5 november in het centrum van Emmen;
  • op 12 november tijdens het Let's Gro-festival in Loppersum.