Zeldzame witwangstern broedt ook in Dannemeer

De zeldzame witwangstern weet behalve het Zuidlaardermeergebied ook andere natuurgebieden in Groningen goed te vinden. In het Dannemeer, onderdeel van het nieuwe natuurgebied 't Roegwold, tussen Kolham en het Schilmeer, broeden ongeveer tien paartjes witwangsterns.

 

De zeldzame witwangstern weet behalve het Zuidlaardermeergebied ook andere natuurgebieden in Groningen goed te vinden. In het Dannemeer, onderdeel van het nieuwe natuurgebied 't Roegwold, tussen Kolham en het Schilmeer, broeden ongeveer tien paartjes witwangsterns.

Zeldzame soort

De witwangstern is de zeldzaamste van de drie moerassterns die Nederland rijk is. De anderen zijn de zwarte stern, die ook in het Dannemeer broedt, en de witvleugelstern. De afgelopen paar jaar vormde het Zuidlaardermeer en de omliggende rietlanden en polders het belangrijkste vogelgebied van Nederland met broedgevallen van unieke vogelsoorten, waaronder dus de witwang- en witvleugelsterns.

Inrichting 't Roegwold klaar

Intussen is hard gewerkt aan het afronden van de inrichting van natuurgebied 't Roegwold, een 1700 hectare groot natuurgebied aan de noordoostkant van de stad Groningen. Er zijn wandelpaden aangelegd, geulen gegraven en delen afgeplagd en onder water gezet. Dat heeft geleid tot een grootschalig open moerasgebied. Als eerste vestigde zich er een kolonie kokmeeuwen, maar inmiddels broeden er nu dus ook zo’n zestig paar geoorde futen en tientallen paartjes witwangsterns en zwarte sterns.