Winnaars Goud Grunn bekendgemaakt tijdens JongerenTop

De winnaars van het project Goud Grunn zijn vrijdag 7 juni bekendgemaakt tijdens de JongerenTop in Appingedam. De publieksprijs ging naar leerlingen van het Dollard College in Woldendorp, met hun ontwerp van 'Het duurzame Woldendorp over 50 jaar'. De juryprijs werd uitgereikt aan leerlingen van het Theda Mansholt College in Delfzijl, met hun 'Tiny house van de toekomst'. De prijzen werden uitgereikt door de vlogger Kalvijn.

Dorp van de toekomst

De afgelopen tijd zijn leerlingen van verschillende scholen in onze provincie bezig geweest met de vraag: hoe ziet mijn stad of dorp eruit over tien of twintig jaar? Ze hebben daarvoor lessen gevolgd over aardbevingen, zorg en duurzaam bouwen bij het EPI-kenniscentrum in Groningen, het opleidingscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen en initiatiefnemer van het project Goud Grunn. De leerlingen hebben vervolgens hun ideeën omgezet in werkstukken, waar vanaf eind mei op kon worden gestemd.

Duurzaam en zelfvoorzienend

In de winnende projecten was aandacht voor een duurzaam, toekomstbestendig Woldendorp, met goede voorzieningen, en een zelfvoorzienend 'tiny house', dat voedsel en water hergebruikt. De winnaars ontvingen tijdens de uitreiking, naast een wisselbeker en medaille, een cheque van € 750, bestemd voor een uitje met de klas .

JongerenTop

De eerste JongerenTop in Appingedam had als doel jongeren na te laten denken over de toekomst van het aardbevingsgebied. Het evenement kon rekenen op zo'n 800 belangstellenden tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens de top waren er verschillende optredens en de workshops, bijvoorbeeld over vloggen, debatteren, acteren en het bouwen met bamboe.