Winnaars blockchaincompetitie Groningen bekendgemaakt

De winnaars van de blockchaincompetitie, georganiseerd door de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken, zijn bekend. Ze zijn met vijf uiteenlopende ideeën gekomen om met de blockchaintechnologie specifieke vraagstukken rondom zorg, energie of overheidsdiensten helpen op te lossen. De competitie ‘Small Business Innovation Research’ (SBIR) was met 38 inschrijvingen succesvol te noemen. De vijf winnaars krijgen 250.000 euro om van hun idee vijf werkende prototypes te maken.  

Winnende ideeën

De vijf winnaars gaan met blockchaintechnologie de volgende ideeën verder uitwerken:

  • Een online platform voor de afhandeling van gemeentelijke diensten: HFPRGDEAI van Stichting Forus
  • Voorkomen van BTW-fraude: TX++ Blockchain van Summitto
  • 'Peer-to-peer' energiehandel in kWh: Power to Share van DNV GL Netherlands B.V.
  • Het toekennen van certificaten in het onderwijs: StudyBits van Quintor BV
  • Patiëntgegevens in spoedsituaties snel en betrouwbaar op de juiste plek: In Case of Emergency van IT’s Privacy

De resultaten van de vijf haalbaarheidstudies worden in mei 2018 gepresenteerd. Dan is er nog eens 250.000 euro beschikbaar om van daaruit minimaal twee werkende prototypes te maken. Een uitgebreide beschrijving van de vijf projecten is te vinden in de bijlage.

Veel kennis in Groningen

Gedeputeerde Patrick Brouns, initiatiefnemer voor de Groningse blockchaincompetitie, is trots op de kwaliteit van de inzendingen. “Dit bewijst maar weer eens dat er in Groningen veel kennis over de nieuwe blockchaintechnologie én enthousiasme voorhanden is. Het mes snijdt aan twee kanten. Als overheid staan we voor een aantal maatschappelijke uitdagingen en willen we graag kijken wat blockchainoplossingen hierin kunnen betekenen. Aan de andere kant is dit een unieke kans voor IT-ondernemers om hun ideeën verder te ontwikkelen."

Wat is blockchain?

Blockchain is een manier om, door middel van softwaretechnologie, gegevens onwrikbaar vast te leggen voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, met centrale registratie zoals bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.