Wilgen op oud industrieterrein moeten biobrandstof opleveren

Wilgenhout als biobrandstof voor houtketels? De provincie Groningen geeft 24.800,- euro subsidie aan een onderzoek waarin deze vraag centraal staat. Op het terrein van de voormalige kartonfabriek De Eendracht in Appingedam worden wilgen geplant. Dat betekent dat het oude industrieterrein biomassa zou kunnen leveren.

Wilgenhout als biobrandstof voor houtketels? De provincie Groningen geeft 24.800,- euro subsidie aan een onderzoek waarin deze vraag centraal staat. Op het terrein van de voormalige kartonfabriek De Eendracht in Appingedam worden wilgen geplant. Dat betekent dat het oude industrieterrein biomassa zou kunnen leveren.

Saneren

Samen met de gemeente Appingedam gaat de provincie de locatie van de voormalige kartonfabriek De Eendracht in fasen saneren. Op de delen van het terrein waar niet gewerkt wordt, komen wilgen te staan. Het snoeien van de bomen gebeurt om de drie of vier jaar. Het hout zou dan kunnen dienen als biobrandstof. Bovendien krijgt het oude industrieterrein dan ook een landschappelijke waarde. De provincie subsidieert dit project omdat het een voorbeeld is van een bio-based economy, waarbij grond die (tijdelijk) geen functie heeft, ingezet wordt voor de productie van biomassa.

Begin 2012

De gemeente Appingedam voert het project uit met twee bedrijven. Het onderzoek start begin 2012. Het project moet ook informatie opleveren over de mogelijke opname van giftige stoffen vanuit de bodem in het hout van de bomen. De kosten van het project zijn 31.000,- euro.