Wessel Gansfortprijs in ontvangst genomen door Guy Weizman

Choreograaf Guy Weizman van Club Guy & Roni heeft op vrijdag 11 oktober in het provinciehuis de Wessel Gansfortprijs ontvangen. De cultuurprijs, bestaande uit een geldbedrag van 7.000 euro en een kunstwerk, kreeg hij uit handen van gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh. In juni en juli konden inwoners van de provincie Groningen hun stem uitbrengen op drie genomineerde Groninger artiesten. Weizman haalde de meeste stemmen binnen, ten koste van drum and bassgroep NOISIA en kunstenares Annemarie Busschers.

 

Choreograaf Guy Weizman van Club Guy & Roni heeft op vrijdag 11 oktober in het provinciehuis de Wessel Gansfortprijs ontvangen. De cultuurprijs, bestaande uit een geldbedrag van 7.000 euro en een kunstwerk, kreeg hij uit handen van gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh. In juni en juli konden inwoners van de provincie Groningen hun stem uitbrengen op drie genomineerde Groninger artiesten. Weizman haalde de meeste stemmen binnen, ten koste van drum and bassgroep NOISIA en kunstenares Annemarie Busschers.

Moderne dans

Samen met Roni Haver heeft Guy Weizman de leiding over het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni. Zij houden zich bezig met moderne dansvoorstellingen en werken daarbij samen met artiesten uit de wereld van muziek, film, theater en beeldende kunst. Club Guy & Roni toert over de hele wereld en is al regelmatig (internationaal) in de prijzen gevallen.

Humanist en wetenschapper

De Groninger Cultuurprijs is vernoemd naar de Groninger humanist en wetenschapper Wessel Gansfort, die leefde van 1419 tot 1489. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere kunstschilder Henk Helmantel, dichter Jean-Pierre Rawie en organisator en inspirator op het gebied van popmuziek Peter Sikkema. De jury bestond dit jaar uit Roeli Broekhuis (directeur Museumhuis Groningen), Gert Sennema (beeldhouwer, tekstschrijver en musicus) en Peter Sikkema (winnaar 2010). Zij hebben de drie genomineerden voor de Wessel Gansfortprijs bepaald. De prijs is een kunstwerk ontworpen door Simone Vermaning