Werkmanjaar start op 10 april met overzichtstentoonstelling

2015 is het jaar van Hendrik Nicolaas Werkman. Tot november wordt herdacht dat de Groninger kunstenaar (1882-1945) zeventig jaar geleden door de Duitse bezetter werd gefusilleerd. Het Werkmanjaar start op 10 april met een tentoonstelling in het Groninger Museum en in de Der Aa-kerk. Het programma bestaat verder onder meer uit dans, theater, muziek en poëzie.

2015 is het jaar van Hendrik Nicolaas Werkman. Tot november wordt herdacht dat de Groninger kunstenaar (1882-1945) zeventig jaar geleden door de Duitse bezetter werd gefusilleerd. Het Werkmanjaar start op 10 april met een tentoonstelling in het Groninger Museum en in de Der Aa-kerk. Het programma bestaat verder onder meer uit dans, theater, muziek en poëzie.

Programma

Tijdens het Werkmanjaar 2015 is er van alles te doen. In de overzichtstentoonstelling 'H.N. Werkman. Leven en Werk' zijn van 11 april tot 1 november naast druksels en schilderijen ook bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren voor De Blauwe Schuit te zien. Verder zijn er verschillende voorstellingen, zoals het minifestival 'Kom van je bank af en ga eens aan het Werkman', met huiskameroptredens van opkomende Groninger bandjes.

Hendrik Nicolaas Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) was drukker in de stad Groningen. In de jaren twintig werd hij lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. Met zijn druksels werd hij wereldberoemd. Werkman heeft in totaal 2.000 werken gemaakt, waaronder schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Werkman een belangrijke rol in het kunstenaarsverzet. Op 10 april 1945 werd hij, kort voor de bevrijding van Groningen, in Bakkeveen geëxecuteerd door de Duitsers.

De provincie Groningen heeft 45.000 euro bijgedragen aan het Werkmanjaar 2015.