Werk centraal in nieuw programma economie en arbeidsmarkt

Zo veel mogelijk Groningers aan het werk helpen. Dat is het doel van 'Groningen@Work', het nieuwe programma voor economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen, bedoeld om de regio te versterken. De nadruk ligt op innovatieve en duurzame bedrijven. Ook is er speciale aandacht voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en snel internet. Het programma is tot stand gekomen in samenspraak met bedrijven en onderwijsinstellingen.

Zo veel mogelijk Groningers aan het werk helpen. Dat is het doel van 'Groningen@Work', het nieuwe programma voor economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen, bedoeld om de regio te versterken. De nadruk ligt op innovatieve en duurzame bedrijven, maar er is ook speciale aandacht voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en snel internet. Het programma is tot stand gekomen in samenspraak met bedrijven en onderwijsinstellingen.

Werk van groot belang

"Het is van groot belang dat mensen een baan hebben", zegt gedeputeerde Patrick Brouns van Economie. Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Arbeidsmarkt voegt hieraan toe: "Als je aan het werk bent, heb je het gevoel dat je meetelt in de maatschappij. Werk zorgt ervoor dat je talenten tot hun recht komen en dat je geld verdient om in je inkomen te voorzien. Werk is ook goed belangrijk voor de leefbaarheid in de provincie."

Innovatief en groen

De provincie faciliteert vooral bedrijven die willen groeien, vernieuwen en verduurzamen. Naast het stimuleren van bedrijven die zich bezighouden met energie, chemie en gezond ouder worden (healthy ageing) gaat er meer aandacht naar het versterken van het midden- en kleinbedrijf. Verder ziet de provincie kansen in de maakindustrie en de mogelijkheden die ICT voor de Groninger economie biedt. Snel internet in de hele provincie is een belangrijke voorwaarde voor het vestigen van bedrijven in onze regio en biedt perspectieven voor starters en ZZP'ers in Stad en Ommeland. Ook daar zet de provincie op in.

Scholing

Scholing vindt de provincie belangrijk. Daarom wordt een succesvol initiatief als het sectorplan voor de arbeidsmarkt 'Groningen op voorsprong' voortgezet. Verder wil de provincie samen met andere partijen een meester-gezelsysteem opzetten, waarbij jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden door een oudere werknemer. Ook wil de provincie zich gaan richten op de Duitse arbeidsmarkt.

Suggesties

De provincie trekt actief op met bedrijven en kennisinstellingen en roept ondernemers op met idee├źn en suggesties te komen om meer mensen aan het werk te helpen.