Waterstoftrein te bekijken op Groninger Hoofdstation

Voor het eerst rijdt er een waterstoftrein op het Nederlandse spoor. Deze innovatieve trein, die rijdt op duurzaam geproduceerde waterstof, is zaterdag te bekijken in Groningen. De publieksdag is van 12.00 tot 16.00 uur op het hoofdstation van Groningen.

Toelichting

De waterstoftrein is voor iedereen toegankelijk en staat opgesteld aan het perron van spoor 1a. Deskundigen van verschillende organisaties geven een toelichting.

Testritten

De waterstoftrein maakt momenteel een aantal testritten tussen de stations van Groningen en Leeuwarden. Deze ritten vinden plaats in de nachtelijke uren en zijn zonder reizigers. De testperiode loopt tot 14 maart. Met deze testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken. 

Waterstof

Het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van waterstof nemen toe. In de provincie Groningen rijden al bussen op waterstof en de gemeente Groningen heeft een aantal vuilniswagens en veegwagens die op waterstof rijden. Een trein op waterstof is voor de provincie Groningen dan ook een logische volgende stap.