Waterpeil Oldambtmeer gedaald door droogte: varen op eigen risico

Door het warme en droge weer heeft het Oldambtmeer te maken met een laag waterpeil. Wie er gaat varen doet dat op eigen risico. De afgelopen tijd heeft het waterschap Hunze en Aa's een aantal keren vanuit het Winschoterdiep water het Oldambtmeer binnengelaten, om een lage waterstand tegen te gaan. Vanwege de aanhoudende droogte is dat nu niet meer mogelijk. 

Afhankelijk van regenwater

Het Oldambtmeer is voor zijn waterpeil vooral afhankelijk van regenwater. Met de huidige temperaturen verdampt er ongeveer een halve centimeter per dag. Inmiddels is het peil van het Oldambtmeer zodanig gezakt, dat er rekening moet worden gehouden met 0,70 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Bij de twee sluizen rondom het meer, de Blauwediepsluis in Winschoten en de Blauwe Passage in Midwolda, staan borden om de recreatievaart te waarschuwen. Ook de havenmeesters, rondvaartboten en zeilverenigingen zijn op de hoogte gesteld.

De situatie van het Oldambtmeer wordt de komende dagen nauwlettend in de gaten gehouden. De verwachting is dat het voor 15 augustus niet gaat regenen.