Waddengebied wint verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'

Het waddengebied is het mooiste natuurgebied van Nederland. Dat is de uitkomst van de landelijke verkiezing van het Ministerie van Economische Zaken, die de afgelopen weken plaatsvond. Achter de Wadden eindigden de natuurgebieden de Veluwe en Hollands Duin. In totaal werd er 87.000 keer gestemd, waarvan 15.000 keer voor de Wadden. De uitslag van de verkiezing werd op maandagavond 1 november bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Uniek gebied

Het waddengebied, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, beschikt over een unieke natuur, met vele bijzondere dier- en plantensoorten. Jaarlijks trekt het gebied twee miljoen bezoekers. Als winnaar van de verkiezing is er een bedrag van 300.000 euro beschikbaar voor het gebied. De bedoeling is dat dat geld door de betrokken organisaties ge├»nvesteerd wordt in natuurbescherming, nieuwe (internationale) promotiecampagnes en een educatief programma voor scholen.

Indieners

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Werelderfgoed Waddenzee, Nationaal Park Duinen van Texel en Nationaal Park Schiermonnikoog hebben de inzending voor de verkiezing verzorgd. De provincie Groningen was een van de partijen die de inzending heeft gesteund en is bovendien nauw betrokken bij het beheer en de ontwikkeling van het gebied. Zo is de provincie medeverantwoordelijk voor het Waddenfonds, bedoeld om te investeren in projecten op en rondom de Waddenzee.