Waddengebied in beweging

Het Westgat kan toch uitgebaggerd worden. Minister Melanie Schultz van Haegen heeft dat gezegd in de Tweede Kamer in een debat over de scheepvaart.

 

Het Westgat kan toch uitgebaggerd worden. Minister Melanie Schultz van Haegen heeft dat gezegd in de Tweede Kamer in een debat over de scheepvaart.

Ik ben blij met deze stap. Hoe lang praten we er nu al niet over? Het is fantastisch dat gemeente De Marne en de haven van Lauwersoog de kosten van het baggeren op zich nemen. Een hele stap! Een stap die goed is voor onze economie. Want door het dichtslibben van de vaargeul liep de haven van Lauwersoog per jaar 28 miljoen euro omzet mis. Dat zijn grote bedragen.

Als de geul weer bevaarbaar is, komen de grotere viskotters uit Urk terug naar Lauwersoog. Dat is goed voor de visafslag, maar ook voor aanpalende bedrijvigheid. Het houdt de haven levendig en vitaal. 

Als het aan de vissers ligt, wordt er morgen al gebaggerd. Maar dat steekt heel nauw, omdat de Waddenzee beschermd natuurgebied is en we afhankelijk zijn van de seizoenen. Juist omdat het risico aanwezig is dat een storm het zand weer naar de vaargeul jaagt, is het zaak om buiten het stormseizoen te baggeren.

Het is maar de vraag of de vergunningen op tijd klaar zijn om nog dit voorjaar te starten. Ook de manier waarop Rijkswaterstaat in de gaten houdt wat het effect van het baggeren is, moet op orde zijn. Als snel baggeren een goede voorbereiding in de weg staat, kies ik toch liever voor uitstel. Ook al kan het mij eigenlijk niet snel genoeg gaan.

De komende tijd zal Lauwersoog nog wel meer in het nieuws komen, verwacht ik. De plannen voor een Wadden Werelderfgoedcentrum zijn nu in een stadium gekomen om ermee naar buiten te gaan. Het gaat nog om een concept. Ik hoop dat ondernemers in de regio de kracht ervan herkennen. Zonder nu al een tipje van de sluier te willen oplichten: ik heb er grote verwachtingen van!

Natuurlijk, we stoppen geld in een gebouw. Maar we willen vooral activiteiten in het gebied de ruimte geven. Want het Waddengebied moet je zoveel mogelijk buiten beleven en ervaren. Het centrum kan een katalysator zijn van al het moois dat de Waddenregio te bieden heeft. Zodat we al het moois goed in de etalage kunnen zetten.

Ik zie het centrum als een mooie kans om het Waddengebied te promoten. Om het te ervaren en te beleven, samen met natuurorganisaties en recreatieondernemers. Zodat het borrelt en bruist in gebied.

Natuurlijk, het duurt nog wel even voor het er staat. Dat maakt niet uit. Het gaat om het resultaat.  We hebben ook veel tijd moeten steken in het Westgat. Maar we zijn nu wel zo ver.