Vrijwilligersprijzen uitgereikt

De Stichting Jong Goud Slochteren, de Stichting Burgerparticipatie de Badde, de Stichting Op-StapBus en deKazemi Taekwondo Academie hebben de Provinciale Vrijwilligersprijs 2019 gewonnen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken reikte de prijzen op 9 december uit in de categorieën jeugd, leefbaarheid, zorg en sport. De winnende organisaties ontvingen een cheque van 3.000 euro.

Stichting Jong Goud Slochteren

De Stichting Jong Goud Slochteren (categorie jeugd) is een groep jonge vrijwilligers die zich bezighoudt met de leefbaarheid van jongeren in Slochteren. De stichting wil jongeren de kans geven om hun talenten te ontdekken en te gebruiken. Dat doen ze onder andere door activiteiten voor en door jongeren te organiseren of door uitwisselingsprojecten in Europa. Daarnaast bedenken en leiden de jongeren ook activiteiten voor oudere inwoners in het dorp. Jong Goud Slochteren heeft een eigen ontmoetingsplek, ’t Goudstek, waar jongeren elke dinsdagavond samenkomen.

Stichting Burgerparticipatie de Badde

Stichting Burgerparticipatie de Badde (categorie leefbaarheid) is een jong wijkcentrum (gestart in 2014) in de wijk Gorecht-West in Hoogezand, dat is gevestigd in een oud schoolgebouw. Hier worden voornamelijk activiteiten voor jongeren georganiseerd, zoals kickboksen, een speelgoedbank, een jeugdsoos en Arabische les. Voor volwassenen zijn er onder meer een koffieochtend voor Turkse vrouwen (Moi buuv!), naailes en theorieles voor het rijexamen. Ook kunnen buurtbewoners er goedkoop eten en tuingereedschap lenen. Bij De Badde werken vijftig vrijwilligers. 

Stichting Op-StapBus

De stichting Op-StapBus (categorie zorg) ontstond in 2004 op initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. In Zuidoost-Groningen (Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Veendam en Pekela) organiseren zestig vrijwilligers regelmatig uitstapjes voor ouderen om sociaal isolement te voorkomen. Op dit moment rijden er vijf dagen per week vijf bussen. Jaarlijks gaan er rond de 4500 ouderen mee met de uitstapjes. Daarnaast worden met het project Automaatje jaarlijks vierhonderd ouderen vervoerd naar bijvoorbeeld de dokter, apotheek of winkel.

Kazemi Taekwondo Academie

De Kazemi Taekwondo Academie (categorie sport) is een sportvereniging in Groningen in een buurt met veel bewoners die onder de armoedegrens leven. In het begin richtten ze zich voornamelijk op kinderen, maar al snel bleek dat volwassenen ook interesse hadden in de sport. Daarnaast trekt de academie vanwege het succes ook kinderen uit andere wijken aan. Naast het sporten wordt ook huiswerkbegeleiding aangeboden. Bij Kazemi Taekwondo Academie werken twaalf vrijwilligers.

Aanmoedigingsprijs

De overige finalisten, Zeekadetkorps Delfzijl, stichting De Oude Bieb in Lewenborg (Groningen), stichting Dansplezier in Winschoten en Stichting Eerste Hulp in Heiligerlee kregen een aanmoedigingsprijs. Deze prijs bestaat uit een bedrag van 1.000 euro. De Provinciale Vrijwilligersprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Met de prijs wil de provincie haar waardering laten blijken voor het vele vrijwilligerswerk in de regio.