Vrijwilligers gaan landschap Gorecht zelf beheren

In Onnen is een proefproject gestart waarbij bewoners, vrijwilligers en werkzoekenden samen met natuurorganisaties en overheden het landschap gaan beheren. In de weilanden tussen Noordlaren en Haren (Gorecht) zullen onder meer de houtwallen, poelen en meidoornhagen worden onderhouden. Op 23 januari ging het project symbolisch van start met een werkbezoek van vertegenwoordigers van de betrokken organisaties. Gedeputeerde Henk Staghouwer was namens de provincie aanwezig.

Betaalbaar en duurzaam

Met de start van het project 'Gebiedsaanpak landschap Gorecht' is het beheer van het gebied voor de komende zes jaar geregeld. Het is de bedoeling dat er een aanpak wordt ontwikkeld om het landschap op een betaalbare en duurzame manier te beheren, die ook gebruikt kan worden nadat het project is afgelopen. De inwoners worden zoveel mogelijk bij het project betrokken. Zo hebben ze de kans mee te helpen het landschap te verfraaien, waar ze straks zelf van kunnen genieten. Daarnaast kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt scholing en werkervaring opdoen. De ervaringen en resultaten van het project moeten leiden tot een werkwijze voor landschapsbeheer, die uiteindelijk ook in andere gebieden toepasbaar is.

Aanmelden

De provincie en gemeente Haren dragen financieel bij aan het project, dat wordt geco√∂rdineerd door Landschapsbeheer Groningen. Vrijwilligers en bewoners die een bijdrage willen leveren aan het project zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij Landschapsbeheer Groningen, via 050-5345199.