Vrijdagnacht treinen tussen Noorden en Randstad

Tussen Groningen en Drenthe en de Randstad gaan vanaf eind 2015 iedere vrijdagnacht treinen rijden. Er komt een nachttrein tussen Groningen en Zwolle en een nachttrein tussen Zwolle en Amsterdam. Het gaat om een proef van twee jaar. De provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen dragen financieel bij.

Tussen Groningen en Drenthe en de Randstad gaan vanaf eind 2015 iedere vrijdagnacht treinen rijden. Er komt een nachttrein tussen Groningen en Zwolle en een nachttrein tussen Zwolle en Amsterdam. Het gaat om een proef van twee jaar. De provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen dragen financieel bij.

Twee extra treinen

In de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekt straks een extra trein om 0.21 uur, die via Zwolle en Flevoland naar Amsterdam Centraal rijdt en daar om 2.39 uur aankomt. De trein biedt daar een goede aansluiting op het nachtnet. De laatste mogelijkheid om vanuit Groningen naar de Randstad af te reizen is nu nog om 23.26 uur. Ook vanuit de Randstad gaat er een nachttrein rijden: de laatste intercity vanuit Rotterdam naar Zwolle (vertrektijd 0.05) rijdt straks door naar Groningen.

Schiphol

De nachttreinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations. De extra treinen zijn goed nieuws voor reizigers uit Groningen en Drenthe die bijvoorbeeld een vroege vlucht hebben vanaf Schiphol én voor reizigers die in de Randstad een concert bezoeken en nog laat terug willen naar het Noorden.

De provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen dragen 268.000 euro bij voor de gehele proef. De bedoeling is dat de treinen na twee jaar zonder bijdrage kunnen functioneren.