Hoe zorg je ervoor in Groningen, waar de bevolking krimpt, dat mensen elkaar gemakkelijker kunnen vinden om elkaar helpen? Het digitale matchingssysteem Vraagelkaar biedt een oplossing. Via een website en een app voor smartphones kunnen buren, familie en vrienden elkaar om hulp vragen en hulp aanbieden. De provincie Groningen draagt 37.500,- euro bij aan een proefproject in de gemeenten Groningen, Loppersum, Appingedam, Marum en Vlagtwedde.
Sociaal platform
Vraagelkaar is een sociaal platform dat ervoor zorgt dat burgers elkaar, binnen hun persoonlijke netwerken (familie, vrienden en buren) in heel Nederland, eenvoudig hulp kunnen vragen en aanbieden. Gebruikers maken een profiel aan en plaatsen een foto. Zij kunnen familie, vrienden en buren zoeken en koppelen met behulp van Outlook en social media zoals Facebook en LinkedIn. Vervolgens stellen gebruikers over en weer hulpvragen aan elkaar. Een vraag is alleen te zien door degene aan wie de vraag gesteld wordt.
Niet verplicht
Burgers kunnen elkaar op deze manier veel meer helpen. Vraagelkaar maakt inzichtelijk welke hulpvragen er zijn. Het is niet verplicht en men zit er niet voor langere tijd aan vast. Vraagelkaar zorgt ervoor dat je alleen vragen krijgt die je leuk vindt en waarvoor je tijd hebt. Je bepaalt zelf of je gaat helpen. Hulpvragers kunnen niet zien wie hun vraag gelezen heeft.
Andere mogelijheden
Naast het persoonlijke netwerk verbindt Vraagelkaar ook bestaande maatschappelijke organisaties, zoals buurt- en wijkverenigingen, bedrijven sportverenigingen en kerken. Bovendien kunnen gemeenten het platform inzetten bij bijvoorbeeld AWBZ- en Wmo-aanvragen. Scholieren kunnen Vraagelkaar benutten voor hun maatschappelijke stage.