Voorzitter Tweede Kamer Gerdi Verbeet op solex door Eemshaven

De voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, was 21 mei op werkbezoek in de provincie Groningen. Over haar bezoek zei ze: "Ik ben onder de indruk van de problemen die de bevolkingskrimp met zich meebrengen. Tegelijkertijd gaan provincie, gemeenten en bedrijfsleven de uitdaging aan om toekomstgericht oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld de grootschalige ontwikkelingen van de Eemshaven". Gedeputeerde William Moorlag leidde de voorzitter op de solex rond in de Eemshaven, samen met Harm Post van Groningen Seaports.

Kansrijke sectoren

Eén van de meest kansrijke sectoren van de Eemshaven is energie. Naar verwachting produceert en transporteert het Energy Park Eemshaven over een paar jaar circa 10.000 Megawatt aan energie. Opvallend project is de bouw van het datacenter van TCN Eemsdelta voor onder anderen Google.

Noordelijke proeftuin

Verbeet had een gesprek met commissaris van de koningin Max van den Berg over onder andere de inrichting van het openbaar bestuur. De provincies Friesland, Drenthe en Groningen willen het voortouw nemen door te starten met een proeftuin. In deze proeftuin willen de drie noordelijke provincies rijkstaken op het gebied van wegen en landelijk gebied overnemen.

Blauwestad

Verder nam Moorlag de voorzitter mee naar Blauwestad om samen met wethouder Bé Zwiers van Oldambt te laten zien dat het project positieve gevolgen heeft voor Oost-Groningen, ondanks de tegenvallende verkoop van kavels. Inmiddels zijn het recreatiemeer, de wegen en het nieuwe natuurgebied aangelegd. Op dit moment werken de provincie en de gemeente Oldambt samen aan een visie waarbij bewoners, ondernemers en andere betrokkenen worden gevraagd mee te denken.