Voorlichtingscampagne over medicijngebruik in verkeer van start

Verkeerswijzer Groningen en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) starten in september de voorlichtingscampagne 'Is uw medicijn veilig in het verkeer'. Deze campagne gaat over de invloed van medicijnen op het rijgedrag. Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Ondanks de risico’s nemen ze vaak wel deel aan het verkeer.

Effect op rijvaardigheid

Bij sommige medicijnen is het effect op de rijvaardigheid duidelijk. Ze veroorzaken duizeligheid, slaperigheid of wazig zien. Andere medicijnen verminderen soms ongemerkt het reactievermogen. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk dan groter wordt. Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl is informatie te vinden over verantwoord medicijngebruik in het verkeer. Er is ook een folder beschikbaar, verkrijgbaar bij huisartsen en gratis te bestellen of te downloaden.

Trainingen

In de provincie Groningen organiseert Verkeerswijzer Groningen samen met het IVM gratis trainingen voor apothekers, huisartsen en hun assistenten. Hier leren ze hoe zij patiënten optimaal kunnen voorlichten over medicijnen en de invloed daarvan in het verkeer. Ook krijgen zij een brochure met achtergrondinformatie over medicijngebruik in het verkeer en eventuele alternatieven voor bepaalde medicatie.

Verkeerswijzer Groningen

Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie, onder voorzitterschap van de provincie Groningen. Verkeerswijzer Groningen organiseert verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie verder terug te dringen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan van der Zwaag, Verkeer- en Vervoerberaad Groningen, telefoon 050- 316 42 88.