Vóór de zomer aanbesteding aanpak brug Dorkwerd

De provincie Groningen begint vóór de zomer met de aanbesteding voor de aanpak van de brug bij Dorkwerd. Er komt hier een nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal om de vaarweg geschikt te maken voor het vervoer van schepen met meerdere lagen containers. De nieuwe brug wordt aan de westzijde van de bestaande brug aangelegd. De werkzaamheden daarvoor gaan naar verwachting begin 2014 van start.

 

De provincie Groningen begint vóór de zomer met de aanbesteding voor de aanpak van de brug bij Dorkwerd. Er komt hier een nieuwe brug over het Van Starkenborghkanaal om de vaarweg geschikt te maken voor het vervoer van schepen met meerdere lagen containers. De nieuwe brug wordt aan de westzijde van de bestaande brug aangelegd. De werkzaamheden daarvoor gaan naar verwachting begin 2014 van start.

Voorbereidende werkzaamheden

De eerste voorbereidende werkzaamheden gaan van start in de week van 25 juni. Dan worden de kabels en leidingen verlegd om de nieuwe brug te kunnen bouwen en de vaarweg daarop aan te passen. Het gaat gaat enkele weken duren. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer gewoon gebruik maken van de brug.

Brug Dorkwerd

De huidige brug bij Dorkwerd voldoet niet aan de eisen voor een hoofdvaarweg. Bovendien is de brug technisch verouderd: de brug dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De nieuwe brug heeft een doorvaartbreedte van 54 meter en een  doorvaarthoogte van 9,1 meter. Dit maakt de brug geschikt voor langere schepen met meerdere lagen containers. Door de bredere doorvaart kunnen twee schepen elkaar bij de brug passeren. Over de brug gaan zowel auto's, als fietsers en voetgangers. 

Vaarweg Lemmer-Delfzijl

De provincies Fryslân, Groningen en Rijkswaterstaat werken aan de verbetering van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. De vaarweg wordt dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt verhoogd. Het doel is dat grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Dan gaat het onder andere om klasse Va-schepen. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter met een gewicht van maximaal 3.000 ton. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.