Volop activiteiten rond 50-jarig bestaan Lauwersmeer

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee. Om dat te vieren zijn er de komende maanden allerlei activiteiten op en rondom het meer, zoals een verhalenavond, een symposium, wandel- en fietstochten met speciale thema's en vaartochten met historische garnalenkotters. 

Koningin Juliana

Onder toeziend oog van koningin Juliana werden op 23 mei 1969 de laatste caissons (grote betonnen bakken) naar de zeebodem afgezonken en vastgezet, waardoor op 25 mei de Lauwerszee definitief het Lauwersmeer werd. De aanleiding voor de afsluiting was de watersnoodramp van 1953. Daarop werd besloten dat de kustlijn in Nederland moest worden aangepakt.

Garnalenvissers niet blij

Rijkswaterstaat stond voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten. Onder druk van met name de Friese bevolking ('de Lauwerss√© moat ticht!) werd voor het laatste gekozen. De Groningers, vooral de garnalenvissers uit Zoutkamp, waren minder blij met de afsluiting. 

Haven Lauwersoog

Voor de bloeiende vissersgemeenschap in Zoutkamp had de afsluiting grote gevolgen. De vissersvloot werd verplaatst naar Lauwersoog en de haven van Lauwersoog nam de functie over van de haven van Zoutkamp. Toch is de garnalenvisserij nog altijd sterk verbonden met het dorp. Nog steeds worden de garnalen vanuit Lauwersoog naar Zoutkamp vervoerd om te worden verwerkt in het productiecentrum van Heiploeg, de grootste garnalenleverancier van Europa.

Bijzonder natuurgebied

Na de afsluiting werd het zoute water zoet en ontstond een prachtig nieuw landschap, een wildernis op de grens van Groningen en Friesland. Het meer en zijn omgeving zijn niet alleen voor de natuur waardevol, maar ook voor landbouw, recreatie, militair gebruik en de berging en afvoer van water uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2003 is het een Nationaal Park, grenzend aan het Werelderfgoed Waddenzee en een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa, met een Europese Natura 2000-status. Het Lauwersmeergebied is sinds 2016 bovendien een Dark Sky Park. 

Kijk voor meer informatie over de activiteiten en de verhalen van vroeger op www.50jaarlauwersmeer.nl.