Vluchtelingen maken kennis met Nederlandse verkeersregels

Er is een brochure ontwikkeld voor nieuwkomers in Nederland, met daarin de belangrijkste verkeersregels voor voetgangers en fietsers. Mensen die net nieuw zijn in ons land, zoals vluchtelingen, kennen onze verkeersregels vaak niet. De regels worden in de brochure vooral in beeld uitgelegd. De eerste folders worden op 12 februari door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk uitgedeeld bij een asielzoekerscentrum. Ze worden ook nog landelijk verspreid.

Er is een brochure ontwikkeld voor nieuwkomers in Nederland, met daarin de belangrijkste verkeersregels voor voetgangers en fietsers. Mensen die net nieuw zijn in ons land, zoals vluchtelingen, kennen onze verkeersregels vaak niet. De regels worden in de brochure vooral in beeld uitgelegd. De eerste folders worden op 12 februari door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk uitgedeeld bij een asielzoekerscentrum. Ze worden ook nog landelijk verspreid.

Niet op de hoogte

Mensen die net in ons land zijn, zijn meestal niet op de hoogte van onze verkeersregels. Zo is het voor hen bijvoorbeeld niet zo logisch dat zij niet mogen lopen en fietsen op een auto(snel)weg of op een provinciale weg. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, worden de voornaamste regels voor de lopende en fietsende nieuwkomer in ons land in deze brochure uitgelegd. Dat gebeurt op een toegankelijke manier door middel van tekeningen van ‘goede’ en ‘foute’ verkeerssituaties.

Verschillende talen

De tekst in de brochure is behalve in het Nederlands ook vertaald naar het Engels, Frans, Arabisch en Tigrinya (de taal die in Eritrea wordt gesproken). Om te zorgen dat de nieuwkomers in ons land op een juiste en veilige manier deelnemen aan het verkeer, worden er ook verkeerslessen georganiseerd in de provincie. De lessen op asielzoekerscentra worden gegeven door de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en de Fietsersbond.

Verkeerswijzer Groningen

De brochure ‘Verkeer in Nederland. Veilig lopen en fietsen’ is ontwikkeld in opdracht van Verkeerswijzer Groningen, waar onder meer de provincie en alle Groninger gemeenten deel van uitmaken. Verkeerswijzer Groningen verspreidt de brochure in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bij alle opvanglocaties in Nederland.